kérdések és válaszok

babolygó

Azt a fantasztikus lehetőséget, hogy az óvodában a gyerekek kortárs közösségben szerezhetnek tapasztalatokat, élményeket, barátokat a vegyes életkorú csoport teszi igazán teljessé. Csak sorolnánk előnyeit: az óvodába lépés lényegesen könnyebb, rugalmasabb (kevesebben kezdik újonnan az évet, a nagyok már ismerik és átadják a csoport szokásrendszerét); a kicsik számára húzóerő a nagyok önállósága, biztonságot ad jelenlétük; a nagyok felelősséget, empátiát tanulnak a kisebbek mellett; a közösség természetesen kezeli az egyéni különbségeket, egymás helyett önmagukhoz viszonyítanak; fókuszáltabb figyelem illeti az iskolába készülőket.

Óvodai csoportjaink maximum 18 fős létszámmal működnek. A csoportokon belül a korosztályos és nemi összetételben is törekszünk az egyensúlyra.

Minden csoporttal két óvodapedagógus és egy dajka foglalkozik. A pedagógusok váltott műszakban, 4-5 óra átfedési idővel, a dajkák a szomszédos csoport dajkájával váltott műszakban dolgoznak.
A pedagógusok munkáját egy pedagógiai asszisztens, logopédus és óvodapszichológus segíti.

Tapasztalataink azt bizonyítják, hogy az óvodapedagógusaink által kezdeményezett tevékenységekbe a gyerekek önként, örömmel kapcsolódnak be. Amennyiben egy gyerek mégis úgy dönt, hogy megkezdett játékánál marad, akkor élünk a feltételezéssel és a bizalommal, hogy erre jó oka van. Nem egyszer hallottuk már a tanult verset az időközben a szőnyegen építő, babakonyhában tevékenykedő gyerekektől.
A gyerekek fejlődését a pedagógusok folyamatosan figyelemmel kísérik, és amikor úgy látják szükségesnek, változatos eszközökkel tudják a folyamatot személyre szabottan ösztönözni, támogatni.

Nincs rossz idő, csak nem megfelelő öltözet. A gyerekek minden nap a lehető legtöbb időt töltik szabad levegőn az óvoda nagy fákkal körülvett, biztonságos játszóeszközökkel felszerelt, télre kivilágított udvarán. Jó idő esetén akár a teljes napot, de a legrosszabb időjárási körülmények között is minimum egy-másfél órát kint tartózkodunk.

A családi nevelésre építve, azt kiegészítve óvodai nevelésünk célja, hogy a gyermekek óvodáskor végére elérjék az iskolai élethez szükséges megfelelő fejlettségi szintet.
Az iskolaérettség elérését támogató pedagógiai munka (a tanulási képességek megalapozása, a tanulási és egyéb részképesség zavarok kialakulásának megelőzése, megoldási késztetés, monotónia tűrés, figyelemkoncentráció, az alkotásvágy szükséges szintjének kialakítása) a csoportokon belül és csoportközi tevékenységekben is zajlik.

Korábbi változatos óvodai tapasztalataink alapján arra jutottunk, hogy mind a gyerekek, mind a teljes óvodai közösség érdekei azt kívánják, hogy leszámoljunk a műsoros óvodai bemutatókkal. Ehelyett meghitt, családias és vidám közös ünnepeken nyílik lehetőségetek arra, hogy részesüljetek az óvodai élet örömeiből.

Az óvodai élet mindennapos tevékenységei és az óvodai közösségi élet önmagában tartalmas, ingergazdag, és a gyerekek fejlődését maximálisan támogató mindennapokat teremt. A hét folyamán a komplex foglalkozások fókuszában minden nap más tevékenységi terület áll: mese, vers, drámajáték; rajzolás, festés, mintázás, kézimunka; mozgás; külső világ tevékeny megismerése matematikai tartalmú tevékenységgel; ének, zene, dalosjáték, gyermektánc.
Amennyiben a családok igénylik a fenntartó lehetőséget biztosít különféle foglalkozásoknak. Ezek az óvodai nevelési időn kívül, a délutáni idősávban kapnak helyet. Ezek kínálata évről évre változik (pl. úszás, drámajáték, kutyás terápia, zenepedagógia, gyerekjóga, preventív gyógytorna, angol, sakk, capoeira, ovis foci).

A gyerekek igény szerint a Hegyvidéki Úszóiskola tanuszodájában vehetnek részt úszásoktatáson. A helyszínre bérelt kisbusz szállít minket.

Az óvodáskor véleményünk szerint az anyanyelv ismeretének elmélyülése és magabiztos használatának időszaka. Szülői kezdeményezésre a gyerekeknek az óvodai nevelési időn kívül a fenntartó lehetőséget biztosít játékos angol nyelvű foglalkozáson való részvételre (angol nyelvi játékok, mondókák, dalok, kulturális ismeretek).

A logopédiai fejlesztés szükségességéről félévenkénti szűrés során teszünk javaslatot. Az egyéni, páros vagy kiscsoportos fejlesztés heti rendszerességgel a logopédiai szobában zajlik.

A nevelési évet négy szünet tagolja: egy hét ősszel, két hét télen, egy hét tavasszal és négy hét nyáron. Ez utóbbi alatt készülünk fel a következő nevelési évre, elvégezzük az épület és környezetének karbantartási munkálatait. A szünetek alatt a gyerekek elmélyítik élményeiket, és feltöltődnek, erőt gyűjtenek a következő időszakra.

Az óvoda napi nyitvatartása szeptembertől májusig: 7:30–17:30
júniustól augusztusig: 8:00-17:00

Zsákot a személyes holmik tárolására, váltóruhát (az évszaknak megfelelő kinti: réteges, kényelmes, laza, strapabíró, és benti: vékonyabb, szellősebb játszóruhát; váltó fehérneműt, zoknit), váltócipőt, szükség esetén pelenkát, popsi krémet, alváshoz kedvenc puha játékot, kistakarót, cumit, gyógyszert (ha speciális, tartós betegség esetén szükséges).

A gyerekek szüleikkel együtt töltik el az első napokat az óvodában, hogy könnyebben kialakuljon biztonságérzetük az új környezetben, kapcsolódni tudjanak a pedagógusokhoz, gyerekekhez. Az ismerkedés időszaka nem szokott egy hétnél hosszabb ideig tartani.

A napi háromszori étkezést sokéves tapasztalattal rendelkező közétkeztetést ellátó beszállítótól rendeljük. Lehetőség van különféle ételallergiának, illetve -érzékenységnek (glutén, tej, tojás, cukor stb.) megfelelő egyéni étrendre. Ezen felül az óvoda gondoskodik róla, hogy a gyerekek minden délelőtt friss gyümölcsöt, zöldséget fogyasszanak.

Az óvoda szorosan együttműködik gyermekpszichológussal, gyógytornásszal, logopédussal, és a területileg illetékes Pedagógiai Szakszolgálattal, védőnővel, gyermekorvossal, gyermekfogásszal.

Havi rendszerességgel szervezünk az óvodán belül vagy azon kívül zajló programot (múzeumlátogatás, bábszínház, vadaspark, almaszedés, kirándulás, arborétumlátogatás, koncert stb.). A külső helyszínre utazást bérelt busszal oldjuk meg.

Az óvoda 2,5 éves kortól fogad gyerekeket. Óvodánk pelenkás gyerekeket is fogad.

A gyerekcsoport közösséggé válása szempontjából sokkal szerencsésebb, ha az új ovisok szeptemberben együtt kezdik az évet. Amennyiben a csoport létszáma engedi, úgy előfordul év közbeni felvétel is. Ha az aktuális lehetőségekről érdeklődnétek, vegyétek fel velünk a kapcsolatot.

Az óvoda a 110-es, 112-es és a 102-es busszal is megközelíthető. A Pagony utca és a Tamási Áron utca megállók 200-200 méterre vannak az épülettől.
Közvetlenül az óvoda épülete előtt számtalan ingyenes parkolóhely áll az érkezők rendelkezésére.

havi díj: 160.000 Ft/hó

étkezési díj: 2200 Ft/nap
Napi négyszeri étkezés (reggeli, tízórai friss gyümölcs és zöldség, ebéd, uzsonna)

Hívj minket

Ha nem találtad meg a kérdésedre a választ.
Anga Györgyi, Simor Diána